De kracht van de drie o’s
omvangrijk, onderbelicht en oplosbaar
Toen we met de Wavemaker Foundation begonnen, hadden we een duidelijk doel voor ogen: mensen met een beperking en minder kansen helpen om hun weg te vinden in de sport. Het voelde als een logische keuze. Sport had mij zoveel gegeven, en ik wilde dat teruggeven aan anderen. Maar naarmate we verder kwamen, begon iets te knagen. Is dit waar we écht het verschil kunnen maken? Is dit de plek waar onze energie en middelen de meeste impact hebben?
De afgelopen maanden hebben we kritisch naar onze missie gekeken. In Nederland zijn er talloze stichtingen en organisaties die zich inzetten voor inclusieve sport. En dat is fantastisch – maar ook een signaal. Want als een probleem al door zoveel anderen wordt aangepakt, moeten wij onszelf afvragen: voegen wij hier nog iets aan toe? Het antwoord kwam na veel gesprekken en reflectie: we moeten een andere richting inslaan.
Bij het maken van die keuze kwam één principe steeds terug: de drie O’s. Iets waar ik de afgelopen tijd veel over heb gelezen en mee bezig ben. Het komt uit het boek De Morele Ambitie van Rutger Bregman. Ook zit ik in een Moral Ambition circle waar we ons bezighouden met de vraag: wat is mijn morele ambitie?
Het idee is er dat we ons als stichting moeten richten op problemen die omvangrijk, onderbelicht en oplosbaar zijn. Problemen waar een grote groep mensen door geraakt wordt, die nog niet voldoende aandacht krijgen, maar die met de juiste aanpak wél aangepakt kunnen worden. Dáár kunnen we het verschil maken.
Van Nederland naar een bredere horizon
De beslissing om een nieuwe koers te varen is niet lichtzinnig genomen. Maar hoe meer we ons verdiepten, hoe duidelijker het werd dat onze ambitie verder reikt dan Nederland. Ons land heeft een sterk vangnet voor mensen met een beperking, en de infrastructuur voor inclusieve sport is goed ontwikkeld. Natuurlijk zijn er nog uitdagingen, maar we geloven dat onze impact groter kan zijn als we kijken naar plekken waar dat vangnet ontbreekt.
Volgende week spreek ik met Bram Schaper van Stichting Doneer Effectief om samen te verkennen welke projecten wereldwijd onze hulp het hardst nodig hebben. Het doel is om niet zomaar ergens steun te bieden, maar écht een verschil te maken. Dat betekent luisteren, leren en samenwerken met lokale gemeenschappen. Het is een spannende stap, maar ook één die voelt als de juiste.
Waarom omvangrijk, onderbelicht en oplosbaar?
Het mooie aan de drie O’s is dat ze ons focus geven. Het voorkomt dat we ons verliezen in een oceaan van goede doelen en initiatieven. We kiezen bewust voor problemen die groot zijn in schaal, maar klein in aandacht – omdat juist daar vaak de meeste winst te behalen valt. En oplosbaar? Dat is misschien wel de belangrijkste. Er is niets zo frustrerend als energie steken in iets dat uiteindelijk muurvast blijft zitten.
We willen impact maken die zichtbaar, meetbaar en duurzaam is. Of dat nu betekent dat een kind in een arm land toegang krijgt tot eten, drinken, medicijnen, noem het maar op of dat een klimaatvraagstuk of dierenwelzijn project aandacht vraagt – het begint bij de vraag: wat kunnen wij doen om dit verschil mogelijk te maken?
Een nieuwe start, dezelfde missie
Hoewel de richting verandert, blijft onze kern hetzelfde: we willen een beweging creëren. Een beweging die mensen inspireert om te geloven in de kracht van sport en maatschappelijke uitdagingen. Als zwemmer heb ik geleerd dat de grootste overwinningen vaak ontstaan door de kleinste momenten. Een hand die je uit het water helpt. Een aanmoediging langs de kant van het zwembad. Een kans die iemand jou geeft, omdat ze in je geloven.
Wil jij meedenken, meedoen of simpelweg meer horen over onze plannen? Stuur me een bericht. Samen maken we golven🌊🌎.