De maatschappelijke waarde van topsport

Afgelopen week woonde ik een bijeenkomst van ZonMw bij, waar onder andere André Cats, directeur topsport van NOC*NSF, sprak over de resultaten van de Olympische & Paralympische Spelen in Parijs. Tijdens zijn verhaal benadrukte hij dat een glanzende medaille het verhaal veel sterker maakt. Bijna alsof dat het enige is dat telt. Hij haalde een voorbeeld aan van een gouden medaillewinnaar. Een inspirerend verhaal, dat zeker, maar ik bleef hangen bij die uitspraak. Maakt een medaille een verhaal echt alleen sterker?

Natuurlijk, een gouden medaille trekt de aandacht. Het opent deuren naar media-aandacht, sponsoren, en publieke waardering. Maar als ik eerlijk ben, is het niet de medaille die mij inspireert. Het zijn de verhalen eromheen – de kwetsbaarheid, de veerkracht, de strijd die niet altijd wordt beloond met podiumplaatsen. Een vierde plek, een gemiste kans, of de moed om na een tegenslag terug te komen, raakt mij veel meer. Het zijn die verhalen die laten zien dat topsport niet alleen draait om winnen, maar om groeien, leren en blijven dromen.

Deze gedachte raakt direct aan de missie van de Wavemaker Foundation. Wij willen laten zien dat de maatschappelijke waarde van topsport niet afhangt van medailles, maar van wat sport kan betekenen voor de samenleving. Door maatschappelijke betrokkenheid en topsport samen te brengen, richten we ons op problemen die omvangrijk, onderbelicht en oplosbaar zijn. Het doel is niet alleen om aandacht te vragen voor deze thema’s, maar ook om écht een verschil te maken. Zo creeër je aantoonbaar maatschappelijke waarde en is de topsport het middel wat je inzet.

Tijdens het kennis-event deelde Dr. Niek Mouter (TU Delft) zijn inzichten over de maatschappelijke waarde van topsport. Met behulp van participatieve waarde-evaluatie onderzocht hij hoe deze waarde beter begrepen kan worden. Interessant genoeg tonen traditionele methoden, zoals maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA), vaak dat de kosten van topsport hoger zijn dan de baten. Dit roept de vraag op: waar ligt de werkelijke waarde van topsport?

Topsport heeft een unieke kracht. Het verbindt mensen, inspireert en biedt een podium voor belangrijke verhalen. Maar zonder breedtesport zou dat podium er niet eens zijn. De lokale clubs, de vrijwilligers, en de kinderen die gewoon met plezier sporten, vormen de basis. Zij zijn het fundament waarop topsporters bouwen. Als we willen dat sport haar maatschappelijke rol kan blijven vervullen, moeten we niet alleen investeren in de top, maar ook in de breedte. Juist daar.

Een glanzende medaille mag dan schitteren, het is de impact van sport die echt blijft hangen. En dat is waar we met de Wavemaker Foundation aan willen bouwen: een beweging waarin topsport en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand gaan, om samen golven van verandering te creëren. 🌊

Vorige
Vorige

13 jaar topsport en nu pas snap ik mijn beenslag

Volgende
Volgende

De kracht van de drie o’s